Exerciții pentru postură corectă: cum să îți îndrepți spatele, într-un timp scurt

corectare posturala la Human Fitness

De câte ori ți s-a spus în copilărie: stai cu spatele drept? Sfatul venit din partea celor apropiați nu era în zadar. Menținerea unei posturi corecte este importantă pentru prevenirea durerilor de spate, dar nu numai. Ea ajută și la îmbunătățirea respirației și a circulației, a somnului și chiar a bunei funcționări a organelor interne și a întregului organism. Ce faci însă când poziția vicioasă în care ai stat de-a lungul timpului ți-a adus deja modificări pe care începi să le resimți și fizic, și estetic? Antrenorii Human îți vin în ajutor. Sub supravegherea lor, poți efectua exerciții pentru postură corectă, astfel încât spatele tău să devină drept într-un timp cât mai scurt. Iată ce trebuie să faci.

Exerciții pentru postură corectă: Nu este de ajuns să îți ajustezi felul în care stai

Uneori, poate nici nu realizezi că adopți o poziție vicioasă. De aceea, din când în când, e bine să îți observi corpul și să încerci să te corectezi. Trebuie să știi însă că nu este de ajuns să îți ajustezi felul în care stai. Ai nevoie de practicarea unor exerciții pentru postură corectă. Pentru a nu accentua și mai mult problemele existente, asigură-te că efectuezi corect mișcările. Pentru asta, ai nevoie de îndrumarea unui antrenor personal.

Poți apela la specialiștii cu experiență ai Human Fitness. O întreagă echipă va lucra alături de tine, astfel încât tu să adopți o postură corectă și să te simți în formă. Până să ajungi să te antrenezi, efectiv, în sală, ți se va face o evaluare posturală. Aceasta are loc în cadrul unei consultații inițiale. Despre cum te ajută această evaluarea posturală, dar și în ce constă și de ce este atât de necesară, află mai multe din Conceptul HUMAN Fitness sau atunci când o întreagă echipă lucrează pentru tine.

Rolul evaluării este deosebit de important pentru că la baza ei stă personalizarea corectă a programului de antrenament, potrivit lui Cristi Strava, preparator fizic și cofondator al conceptului HUMAN. Iată cum se realizează:

Plan personalizat de exerciții pentru postură corectă, pe baza consultației inițiale

Dincolo de nenumăratele beneficii, trebuie să știi însă că pe baza consultației inițiale, echipa Human îți va realiza un plan personalizat de antrenamente. Pe lângă avantajele mișcării, obiectivul principal pentru care vei lucra va fi corectarea posturală. Ulterior, un antrenor personal îți va asista fiecare mișcare. El se va asigura că o vei efectua corect, astfel încât să nu îți dăuneze stării de sănătate. Totodată, se va asigura că rămâi motivat și îți atingi obiectivul. Despre beneficiile mișcării alături de un antrenor personal, poți afla mai multe din articolul Fitness la un alt nivel: descoperă conceptul unic HUMAN, cu antrenor personal .

Efecte ale unei posturi incorecte

Din cauza posturii incorecte, pot apărea o mulțime de probleme de sănătate. Astfel, te poti confrunta cu:

 • dureri de cap;
 • dureri de spate;
 • oboseală;
 • probleme respiratorii;
 • probleme digestive;
 • depresie.

Exerciții pentru postură corectă: stresul asupra tesuturilor, redus la minimum

În schimb, când toate oasele, articulațiile și mușchii sunt aliniate corespunzător, stresul asupra țesuturilor este redus la minimum. Și tu poți obține acest efect cu ajutorul antrenamentelor personalizate.

Plan personalizat de exerciții pentru corectare posturală

Poziția dorită, pe care căutăm cu toții să o atingem, este cea „neutră”. Este aceea de armonie naturală, în care articulațiile noastre se odihnesc. Coloana vertebrală este într-o aliniere adecvată cu trupul, astfel încât nu exercită presiune suplimentară asupra altor părți ale corpului.

Poziție corectă: corp relaxat, fără durere

O poziție corectă înseamnă un corp mai drept, mai relaxat, fără dureri de coloană, dar și o persoană mai încrezătoare în sine și care are o stare de spirit bună.

Reține însă că să stai permanent într-o postură adecvată este dificil, dacă nu te-ai educat în acest sens. O postură corectă necesită un efort conștient și continuu. Cu atenție și voință se poate ajunge la asta! Iată ce poți face:

Analizează-ți mereu postura

Dacă până acum nu ai dat importanță pozițiilor pe care le adopți la birou, în pat, acasă sau pe stradă, poți începe de acum. Umerii trași în față, capul aplecat înainte și o poziție cocoșată pot fi de vină pentru diverse dureri la nivelul:

 • gâtului;
 • spatelui;
 • mușchilor;
 • articulațiilor.

Dacă vei continua să stai în poziții vicioase, te poți alege cu:

 • cifoză (rotunjirea excesivă a umerilor);
 • lordoză (curbura exagerată a spatelui inferior);
 • alte probleme de sănătate.
exerciții pentru postură corectă

De aceea, trebuie să fii conștient de modul în care îți ții corpul în timpul activităților zilnice. Pentru aceasta, obișnuiește-te să îți verifici periodic postura. Corectează-te permanent, adoptând o postură mai bună. Dacă întâmpini dificultăți în menținerea unei posturi corecte sau ai dureri persistente, adresează-te unui specialist. Poți apela la un specialist cu experiență al Human Fitness, programând telefonic o întâlnire, la 0771 600 700 sau venind direct la sală. Ne găsești aici, cu un program prelungit.

Rezolvă cauzele posturii incorecte

Odată ce te-ai observat și ai identificat pozițiile vicioase, află ce anume te face să le adopți. De exemplu, dacă lucrezi mult în picioare și ai tendința să stai în aceeași poziție, profită de pauze pentru a te întinde.

Totodata, dacă petreci mult timp în fața calculatorului, asigură-te că mâinile sunt relaxate pe tastatură și mouse. De asemenea, ai grijă ca ecranul să fie la nivelul ochilor, pentru a evita oboseala ochilor și întinderea gâtului. Nu sta cu capul aplecat înainte. Și asta mai ales dacă ții tot timpul telefonul în fața ochilor. Atenție însă că nu trebuie nici să-ți dai scaunul pe spate, în exces, și să stai tolănit cu picioarele sub șezut.

Te întrebi care este postura corectă la birou? Află din videoul următor, de la Cristi Strava, antrenor personal și coordonator al echipei HUMAN Fitness:

Alte situații în care poți adopta o postură incorectă

O poziție vicioasă mai poate fi cauzată și de căratul unor obiecte grele, precum: echipamentul de la locul de muncă, pungile de cumpărături sau o poșetă/un rucsac.

Nu doar la job poți adopta posturi incorecte. Chiar și acasă, când te ghemuiești pe o canapea, în timp ce te uiți la televizor și crezi că te relaxezi, de fapt, îți supui corpul unui stres.

Exerciții pentru postură corectă: rămâi activ și fă mișcare adaptată nevoilor tale

Unul din efectele nefaste ale adoptării pozițiilor incorecte îl reprezintă slăbiciunea musculară. Vestea bună este că se poate rezolva. Pentru asta, ai nevoie de un antrenor personal care să-ți facă un plan de exerciții pentru corectare posturală, personalizat și eficient. De asemenea, tot antrenorul este cel care îți arată ce exerciții fizice poți efectua, pentru a reveni la cea mai bună formă.

Exercițiile pentru postură corectă sunt exerciții specifice de întărire și de stretching.

Exercițiile de întărire a musculaturii ajută la consolidarea mușchilor care susțin o postură corectă. E bine ca acestea să fie combinate cu cele de stretching. Ele reduc tensiunea din mușchii suprasolicitați și scurtați.

În funcție de nevoile tale, echipa HUMAN Fitness Clinic va alcătui un program personalizat de exerciții care să vizeze:

 • întărirea musculaturii spatelui, pentru susținerea unei alinieri corecte a coloanei vertebrale
  suport și stabilitate trunchiului: se realizează cu ajutorul exercițiilor pentru abdomen;
 • stretching pentru piept și umeri, pentru a contracara efectele rotunjirii umerilor;
 • îmbunătățirea flexibilității și reducerea riscului de durere: exerciții de mobilitate pentru coloană.
antrenamente personalizate la Human Fitness

Pentru atingerea obiectivului, ai nevoie de o rutină în ceea ce privește practicarea exercițiilor fizice care implică întărirea mușchilor:

 • spatelui;
 • abdomenului;
 • picioarelor.

Antrenorul personal Human Fitness va lucra în același timp cu tine, asigurându-se că efectuezi corect fiecare mișcare, dar mai ales că rămâi motivat pentru atingerea obiectivului.

Regândește un nou stil de viață

După ce te-ai observat în oglindă și în afara ei, după ce ai identificat cauzele pozițiilor incorecte și începi să te antrenezi pentru îndreptarea lor, e timpul să acorzi atenție stilului de viață.

Dacă la serviciu ai nevoie scaun confortabil, cu un spătar ajustabil și suport lombar, de ajustarea înălțimii, nu ezita să faci aceste modificări. Dacă ecranul calculatorului nu este la nivelul ochilor, iar tastatura și mouseul nu sunt la o înălțime și lungime confortabilă pentru mâini și încheieturi, ajustează-le. În caz contrar, te vei alege cu tensiune exercitată asupra gâtului și spatelui. Profită de pauze ori creează-ți-le la un interval regulat, pentru:

 • a schimba poziția corpului;
 • pentru a face scurte exerciții de stretching;
 • câțiva pași prin birou.

Astfel, vei evita rigiditatea și sedentarismul.

Procedează la fel și acasă. Creează-ți condițiile pentru a adopta cu ușurință o postură corectă. Și asta inclusiv noaptea. Asigură-te că dormi într-o poziție confortabilă și pe o suprafață de dormit adecvată pentru a susține o postură corectă în timpul somnului.

Dacă te confrunți cu dureri care persistă sau imaginea ta posturală lasă de dorit, nu aștepta ca lucrurile să se îmbunătățească de la sine. Programează-te chiar acum pentru consultație și evaluare, pentru a putea începe cât mai repede un plan de antrenamente personalizate. Apelează cu încredere la antrenorii Human Fitness, programându-te chiar acum la 0771 600 700.

Surse: health.harvard.edu; ehs.stanford.edu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVALUARE de specialitate

PROGRAM

100% PERSONALIZAT

FITNESS & KINETOTERAPIE & NUTRIȚIE