Hernia de disc: planul personalizat de antrenamente te scapă de dureri și îți redă mobilitatea

durere combatuta cu exerciții pentru hernia de disc

Stilul de viață sedentar. Efortul fizic intens. Kilogramele în plus și obezitatea. Ridicarea și transportarea greutăților. Lipsa unei musculaturi dezvoltate sau, pur și simplu, procesul degenerativ. Traumatisme și accidentări. Toate acestea sunt cauze pentru care hernia de disc a devenit o problemă extrem de frecvent întâlnită în zilele noastre. Vestea bună este că poți scăpa de dureri și îți poți recăpăta funcționalitatea, apelând la exerciții pentru hernia de disc. Iată ce ar trebui să faci.

Exerciții pentru hernia de disc: simptome

Sedetarismul și lipsa musculaturii sunt principala cauză a faptului că hernia de disc este o afecțiune tot mai întâlnită. Ea poate provoca o varietate de simptome, care depind de localizarea și severitatea herniei de disc. Astfel, simptomele pot varia de la ușoare la severe și pot afecta diferite părți ale corpului. Printre principalele simptome se regăsesc:

Durerea

Durerea cauzată de hernia de disc poate fi localizată sau iradiantă.

  • Durere localizată: te confrunti cu ea la nivelul zonei afectate a coloanei vertebrale, respectiv cervicală, toracală sau lombară.
  • Durere iradiantă: este durerea care se extinde de-a lungul unui nerv comprimat de hernie. De exemplu, poți simți o astfel de durere atunci când ai o hernie lombară. Aceasta poate provoca dureri care iradiază în jos pe picior. De asemenea, o hernie cervicală poate provoca dureri care iradiază în braț.

De asemenea, durerea se poate intensifica atunci când faci anumite mișcări, cum ar fi aplecarea, întoarcerea sau ridicarea obiectelor.

riscuri exerciții pentru hernia de disc

Amorțeală și furnicături

În caz de hernie de disc, alte simptome cu care te poți confrunta sunt amorțeala sau senzația de furnicături, în zonele deservite de nervii afectați. Și asta mai ales dacă este vorba despre hernie lombară. Aceasta poate provoca amorțeală în picioare, în timp ce hernia cervicală poate provoca amorțeală în brațe și degete.

Slăbiciune musculară

Hernia de disc poate provoca slăbiciune musculară în mușchii deserviți de nervii afectați. Dacă te confrunți cu acest simptom, ai putea întâmpina dificultăți în ridicarea obiectelor, mersul pe jos sau alte activități fizice. În cazuri severe de hernie de disc, slăbiciunea musculară poate duce la pierderea capacității de a controla anumite mișcări.

Probleme de coordonare și echilibru

Dacă hernia de disc afectează coloana cervicală sau toracală, te poți confrunta cu probleme de coordonare și echilibru.

În cazul în care și tu ai astfel de simptome și bănuiești că ai putea avea o hernie de disc, este important să consulți un specialist ,care să îți spună corect diagnosticul și să îți recomande un plan de tratament.

exerciții corecte pentru hernia de disc

După ce hernia de disc a fost diagnosticată și reperată exact, va trebui să te adresezi unui neurolog. El îți va recomanda efectuarea unui RMN. Această investigație și interpretarea ei de către medicul imagist îți furnizează toate detaliile despre hernia ta de disc.

Forme ale herniei de disc

Hernia de disc poate de de mai multe forme:

  • mai mare;
  • mai mică;
  • anterioară;
  • posterioară.

Indiferent de forma sa, după diagnosticare, este foarte important să nu o lași netratată. Și asta pentru că hernia de disc va evolua și se poate etaja. Ce înseamnă acest lucru? Dacă ai la unul dintre discurile intervertebrale hernie de disc, ea poate apărea dedesubt sau deasupra. Concret, nu este obligatoriu ca hernia de disc să fie la o anume vertebră sau într-o anumită poziție.

Tratamentul, în funcție de mărimea herniei de disc

De asemenea, în funcție de mărimea herniei de disc – mai mare sau mai mică – se stabilește forma de tratament. În ultimul timp, medicii au început să recomande din ce în ce mai mult mișcarea. Pentru combaterea efectelor herniei de disc, poți apela la diferite forme de mișcare, precum înotul sau exerciții special concepute pentru această afecțiune. În cazul în care hernia de disc este mare, fiind necesară intervenția chirurgicală, este posibil ca medicul să nu îți recomande exercițiile fizice.

În situația în care ți se recomandă exerciții fizice, asigură-te că le efectuezi sub supravegherea strictă a unui specialist. Și aceasta pentru a evita efectuarea unor mișcări incorecte, care să îți dăuneze și mai mult. În cazul persoanelor cu hernie de disc, este important să fie respectate anumite restricții, la sala de sport.

Despre importanța mișcării și a efectuării acesteia cu antrenor personal, vorbește, în videoul de mai jos Cristi Strava, preparator fizic și cofondator al conceptului HUMAN.

Pentru mai multe recomandări și răspunsuri la întrebări pe care ai putea să ți le pui chiar tu, dă-ți întâlnire cu specialiștii Human Fitness pe canalul nostru de Youtube. Abonează-te aici și asigură-te că rămâi în formă.

Exerciții pentru hernia de disc, sub supravegherea unui antrenor cu experiență

âUn antrenor cu experiență va ști să îți adapteze corect fiecare mișcare, după un program personalizat, corect construit. Pentru aceasta, poți apela la echipa Human Fitness. În urma consultației inițiale, ți se va realiza un program personalizat de antrenamente, în funcție de patologia și deficiența ta. Ulterior, echipa Human Fitness te va asista în efectuarea fiecărui antrenament. Beneficiezi astfel de antrenor personal, preparator fizic, kinetoterapeut, chiropractician și tehnician nutriționist. Fiecare dintre aceștia vor lucra, pe rând, cu tine, asigurându-se că îți îndeplinești planul de antrenamente și obiectivul stabilit inițial. Află mai multe despre toate acestea din articolul Fitness la un alt nivel: descoperă conceptul unic HUMAN, cu antrenor personal.

Atenție însă cum îți alegi sala și programul de sport, pentru că deși programul de exerciții pentru hernia de disc este cuprins chiar și în manualul de Kinetoterapie, ele pot să nu fie corect aplicate/efectuate. De aceea, personalizarea devine cuvântul cheie în astfel de situații. Iată câteva recomandări care ar putea să te ajute: Cum alegi sala de sport: antrenor personal și program cu exerciții adaptate nevoilor tale

plan personalizat de antrenamente

Există o mulțime de exerciții pentru hernia de disc, concepute pentru a reduce durerea, a îmbunătăți mobilitatea și a întări mușchii care susțin coloana vertebrală. Este important însă să faci aceste exerciții sub supravegherea specialist, mai ales dacă suferi de dureri severe.

Exerciții pentru hernia de disc: prevenirea afecțiunii

Poți preveni apariția herniei de disc prin exerciții fizice care au ca scop:

  • corectarea posturală;
  • menținerea unei greutăți corporale optime;
  • creșterea masei musculare.

Exerciții pentru hernia de disc: corectare posturală

Potrivit specialiștilor Human Fitness, este important să faci exerciții care îți corectează postura și care îți dau cât mai multă funcționalitate sau chiar îți redau funcționalitatea. Atenție însă la efectuarea lor. Dacă începi în forță, este foarte probabil să te accidentezi și să fii nevoit să oprești destul de repede antrenamentele. De aceea, este extrem de important să ai un program corect personalizat, potrivit nevoilor tale.

Înainte de începerea antrenamentelor, la Human Fitness beneficiezi de o ședință de evaluare a problemelor și deficiențelor cu care te confrunți. Ulterior, planul personalizat de antrenamente este realizat pe baza acestei evaluări. De exemplu, în realizarea lui se va ține cont dacă în trecut te-ai confruntat cu diferite accidentări sau în prezent suferi de anumite afecțiuni sau probleme de sănătate.

Despre toate acestea, explică pe larg, în videoul de mai jos, antrenorul Cristi Strava.

Indiferent de scopul antrenamentelor – reducerea țesutului adipos/creșterea masei musculare/ tonifiere- trebuie pornit de la exercițiile de corectare posturală. Și asta pentru că dacă ai o postură deficitară, nu vei putea executa corect exercițiile. De asemenea, este posibil ca un anumit exercițiu să interferează cu anumite deficiențe pe care le ai și să îți accentueze problema de sănătate. În astfel de cazuri, el nu ar trebui practicat, indiferent dacă este sau nu executat corect.

Indiferent de problema cu care te confrunți sau de obiectivul pe care vrei să îl atingi atunci când vine vorba despre aspectul corpului tău, apelează cu încredere la antrenorii Human Fitness. Fă-ne o vizită la sală și vezi dacă tot ce se întâmplă acolo și se potrivește și ție. Ne găsești aici, cu un program prelungit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVALUARE de specialitate

PROGRAM

100% PERSONALIZAT

FITNESS & KINETOTERAPIE & NUTRIȚIE