Postura incorectă are rădăcini în copilărie: ghiozdanul și poziția la birou, printre provocări

solutii postura corecta la birou

Un ghiozdan greu, mai ales dacă este purtat incorect în timpul copilăriei și al adolescenței, poate provoca probleme atât pe termen scurt, cât și la maturitate. Pe termen scurt, copiii pot resimți dureri musculare, de spate și gât. Pe termen lung, copilul ajuns adult se poate confrunta cu probleme serioase. Printre ele, scolioza sau spatele cocoșat, împreună cu efectele nedorite ale acestora. Pentru a evita astfel de complicații, dar și pentru a avea o postură corectă la birou, în viața de adult, copilul trebuie să deprindă obiceiuri sănătoase. Ele sunt legate atât de purtarea ghiozdanului, cât și de o poziție adecvată în timpul studiului.

Cercetătorii au arătat că rucsacul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea sa. Și asta în timp ce ghiozdanele troller ar trebui să cântărească mai puțin de 20% din greutatea elevului. Indiferent de ghiozdanul folosit, greutatea îi poate provoca copilului disconfort. Va resimți oboseală, dureri musculare, de spate și gât. Astfel, elevii ar trebui să aibă în ghiozdane doar lucrurile esențiale. Își lasă la școală, în dulapuri, lucruri pe care le folosesc periodic. Sigur, pentru asta trebuie să dispună de infrastructura necesară.

Postura corectă la birou, un must încă de mic

Durerile musculo-scheletice sunt accentuate, de obicei, și de o postură incorectă a copilului, fie că stă în bancă sau acasă, la masa de studiu, care de prea multe ori nu este o masă, ci un colț de masă, o canapea sau chiar un covor.

Dacă ești părinte și te gândești să-i cumperi copilului un troller pentru școală, ia în calcul faptul că prezintă și dezavantaje. Dacă plouă sau ninge, cărțile, caietele și alte obiecte din ghiozdan s-ar putea uda. De asemenea, trecerea prin zone neasfaltate sau cu scări ar putea fi o provocare pentru mulți dintre copiii nevoiți să transporte un troller în drumul spre și de la școală.

deformare spate ghiozdan

Dacă crezi că un astfel de sistem nu se potrivește copilului tău, orientează-te spre un ghiozdan ușor. Asigură-te că atunci când este gol, el însuși are greutate cât mai redusă. Totodată, alege unul cu bretele căptușite adecvat. Pentru a-l proteja cât mai mult de purtarea greutății, transportă-i chiar tu ghiozdanul copilului ori de câte ori ai ocazia.  

De asemenea, verifică zilnic ghiozdanul și orarul copilului tău. Te asiguri astfel că nu păstrează în el lucruri pe care nu le folosește.

Ghiozdanul, purtat pe ambii umeri

De reținut este că, indiferent de greutatea pe care este nevoit să o care în ghiozdanul său, elevul trebuie să poarte rucsacul pe ambii umeri, în niciun caz doar pe unul.

Poti vedea în următorul video ce se întâmplă în momentul în care ghiozdanul este purtat pe un singur umăr.

Fie că este vorba despre scolioză sau cifoză apărute în urma purtării unui ghiozdan greu, ele produc efecte și în viața de adult. Copilul de azi se va confrunta la maturitate cu o postură incorectă, o imagine inestetică a corpului, dar și cu posibile dureri. Intensitatea durerilor poate varia de la unele ușoare, moderate și până la cele atât de intense încât să necesite intervenții chirurgicale sau terapie pe termen lung.

Postura corectă la birou, la școală și acasă

Pentru a preveni toate acestea, dincolo de o purtare corectă a ghiozdanului și căratul în spate a unei greutăți cât mai mici, asigură-te că cel mic adoptă o postură corectă la birou. Și asta atât când stă în bancă, își face temele acasă sau se joacă pe tabletă sau telefon. Oferă-i educație și suport pentru a evita problemele de sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Dacă crezi că problemele de postură îți afectează deja copilul sau chiar tu resimți efectele unei poziții incorecte, este timpul să te adresezi unui specialist în corectare posturală.

Dincolo de durerile de spate, printre efectele negative ale unei posturi deficitare se pot întâlni și:

  • durerile de cap;
  • oboseala
  • depresia;
  • problemele respiratorii și digestive.

Află mai multe despre afecțiunile care pot apărea în urma unei posturi incorecte din articolul Corectarea posturală, între limitele unui corset și libertatea de mișcare.

Problemele posturii, rezolvate cu un plan personalizat de antrenamente

Cu ajutorul unui plan de exerciții fizice, sub supravegherea unui antrenor personal, poți scăpa de durerile și disconfortul generat de această stare de fapt. Te pot ajuta în acest sens antrenorii Human Fitness. La noi, echipa formată din preparator fizic, kinetoterapeut, antrenor personal și tehnician nutriționist realizează un plan personalizat de antrenamente. Planul ține cont atât de obiectivul tău sau problema pe care vrei să o rezolvi, cât și de capacitatea ta de efort.

Problemele posturale dezvoltate în copilărie se vor acentua la maturitate, atunci când continuăm să avem o viață sedentară și să menținem și la birou pozițiile incorecte de lucru. Vezi cum a reușit programul de antrenament 100% personalizat să îi redea Danei, membru HUMAN, starea de bine și o ținută corectă, armonioasă.

Un mare avantaj al programului de mișcare de la HUMAN Fitness este că pe durata exercițiilor la sală un antrenor personal lucrează cot la cot cu tine. El îți supraveghează fiecare mișcare. Totodată, se asigură că efectuezi corect exercițiile. Despre toate acestea, afla mai multe din articolul O postură corectă înseamnă sănătate I Nu doar fizică: legătura dintre postura corporală și depresie.

Practicarea exercițiilor de corectare posturală este cu atât mai necesară azi, când sedentarismul și munca de birou sunt tot mai întâlnite. Astfel, o postură corectă la birou este crucială ținând cont că stăm ore întregi pe scaun. Din cauza acestor perioade lungi de stat la birou, corpul obosește. Atunci, tendința este să adoptăm o poziție de relaxare. Spatele cocoșat sau picior peste picior sunt poziții incorecte.

Sfaturi pentru o postură corectă la birou

În mod ideal, pentru o postură corectă la birou, trebuie să stai tot timpul cu spatele drept și pieptul în față. În cazul persoanelor mai scunde, se recomandă să stea cu picioarele pe un suport. De asemenea, trebuie să-și potrivească înălțimea biroului și a scaunului astfel încât picioarele să atingă solul.

corectare posturala

Pentru o postură corectă la birou, nu trebuie ca picioarele să stea în aer. Totodată, nu trebuie să se stea pentru foarte mult timp picior peste picior. Și asta deoarece musculatura se scurtează pe o parte. După multe ore sau mulți ani, se va produce o deformare a posturii corporale.  

Dacă te confrunți cu dureri de spate sau alte simptome generate de o postură incorectă, te poți adresa specialiștilor Human Fitness. Programează-te la 0771 600 700 pentru o consultație, în care vei beneficia de o evaluare gratuită, în anumite condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVALUARE de specialitate

PROGRAM

100% PERSONALIZAT

FITNESS & KINETOTERAPIE & NUTRIȚIE