Calea mușchilor sau hipertrofia musculară: află cum să faci mușchi în mod corect

hipertrofie musculara

Hipertrofia este un proces complex de creștere în dimensiune a mușchilor scheletici printr-o stimulare a mărimii celulelor componente. Mărirea masei musculare se obține prin antrenamente specifice, mai precis prin 9 metode diferite de antrenamente cu greutăți. Află de la specialiștii HUMAN tot ce trebuie să știi despre hipertrofie musculară.

Factori care duc la hipertrofie musculară

Sunt 2 factori majori care contribuie la hipertrofie musculară:

  1. Stocarea glicogenului muscular la nivel sarcoplasmatic. Sarcoplasma este conținutul semifluid care există între fibrele musculare. În acest caz, diametrul mușchilor crește, însă nu direct proporțional cu densitatea fibrelor. Hipertrofia sarcoplasmatică sau non-contractilă este specifică culturiștilor.
  2. Mărirea numărului de miofibrile și creșterea dimensiunii porțiunii contractile a mușchilor, sarcomerul. Hipertrofia contractilă sau miofibrilară este caracterizată printr-o creștere a densității musculare, în timp ce diametrul mușchilor este mai redus decât în cazul hipetrofiei non-contractile. Halterofilii sunt cei care beneficiază, în principal, de această formă de dezvoltare musculară.
cum să fac mușchi

Mitul trasului de fiare

Baza antrenamentului de hipertrofie musculară începe cu construcția genetică a fiecărei persoane, cu tipul de corp somatic cu care este echipat – ectomorf, endomorf și mezoform. Mai precis, care particularități ale acestor categorii sunt dominante pentru fiecare om care își dorește o creștere a masei musculare. Cele 3 tipuri somatice corelează aspectul fizic cu metabolismul și cu gradul de predispunere la transformări corporale.

Astfel, tipul ectomorf va avea grăsime puțină, masă musculară redusă, structură osoasă subțire și lungă, articulații mici. Persoana ectomorfă nu va avea o predispoziție nici la depozitarea de grăsime, dar nici pentru creșterea masei musculare. Programul de hipertrofie va fi axat, pe lângă exercițiile fizice personalizate, pe un aport caloric crescut și odihnă între antrenamente.

hipertrofie musculară

La polul opus, tipologia endomorfă câștigă rapid în greutate, în special în cantitatea de grăsime. Oasele sunt groase, bazinul și umerii lați, masa musculară este distribuită în partea inferioară a corpului.

Din aceste considerente genetice, dezvoltarea musculară se va realiza prin combinarea de exerciții aerobice cu cele de forță. Accelerarea metabolismului, dieta săracă în carbohidrați și grăsimi sunt factori esențiali în atingerea unui anumit nivel de hipertrofie musculară.

Corpul mezomorf este corpul potrivit pentru dezvoltarea unor mușchi puternici și bine dimensionați. Masa musculară se formează ușor, acumularea de grăsime este limitată, stratul adipos este subțire, umerii sunt lați, șoldurile sunt înguste, iar structura osoasă este medie.

De reținut este că factorii genetici doar predispun către o anumită construcție corporală, însă sunt doar o parte a formulei inteligente pentru o îmbunătățire a aspectului fizic, armonioasă și sănătoasă!

Formarea unor obiceiuri de antrenament, de alimentație, o corectă periodizare a exercițiilor, toate sunt la fel de importante în programul de hipertrofie musculară. De aceea, trasul de fiare este doar un mit atribuit creșterii masei musculare. Persoanele care insistă pe ridicarea de greutăți nu se aleg decât cu mușchi ineficient și inestetic dezvoltați și, mai ales, cu probleme legate de ligamente, menisc, hernie de disc, discopatii etc.

Cheia pentru hipertrofie musculară este personalizarea

Conceptul HUMAN Fitness Clinic este acela de construcție 100% personalizată a programului de antrenamente, indiferent de serviciul ales, inclusiv cel de hipertrofie musculară.

Adaptarea exercițiilor la structura fizică, personalitatea și istoricul medical al fiecărui client, antrenamentele individuale coordonate de către o echipă de specialiști în fitness, kinetoterapie, chiroterapie, nutriție sunt elementele care conduc către o transformare remarcabilă fizică și psihică a fiecărui om care alege să devină membru HUMAN!

Cum apar mușchii

Există două componente esențiale necesare creșterii mușchilor.

  1. Stimularea care are loc în timpul contracției musculare sau în timpul exercitării efective a mușchiului. De fiecare dată când se exercită un mușchi, apare contracția. Contracția repetată în timpul unui antrenament cauzează deteriorarea fibrelor musculare interne.
  2. Odată deteriorate, aceste fibre sunt gata de reparații și transmit organismului impulsul de refacere. Aici apare creșterea musculară. Repararea fibrei musculare începe după antrenament, în timp ce mușchii se află în repaus. Fibrele musculare noi sunt produse pentru a ajuta la înlocuirea celor afectate. Mai multe fibre sunt produse pentru a le compensa cele deteriorate, iar aici se produce creșterea musculară reală.
antrenor personal pentru mușchi

Sfaturi pentru cum să faci mușchi

  • Nu porni singur pe ‘’ calea mușchilor ‘’ și lasă-te ghidat de un antrenor personal specializat în tehnici de hipertrofie musculară. În caz contrar, riști să nu îți atingi obiectivele propuse și să ai surprize neplăcute legate de accidentări și declanșarea unor probleme de sănătate pe termen lung.
  • Mușchii se antrenează doar printr-o stimulare periodică, de aceea perseverența trebuie să fie punctul tău forte, altfel definirea mușchilor va fi una nesemnificativă.
  • Ai răbdare! Hipertrofia musculară necesită timp, efort fizic dozat inteligent, o dietă bogată în proteine de calitate, de la pudre proteice pe bază de plante, până la cele animale din surse naturale.
  • Înainte de a urma un program de forță și creștere a masei musculare, consultă medicul pentru a afla dacă ești apt pentru exercițiile cu greutăți.

Hipertrofia musculară sau cum să faci mușchi la HUMAN Fitness Clinic

În cadrul Clinicii de Fitness HUMAN, nici un membru HUMAN în devenire, nu va începe un antrenament propriu-zis de hipertrofie musculară fără a trece prin detaliile importante ale unei consultații prealabile. Consultație de specialitate prin care va putea beneficia de cea mai bună abordare pentru viitoarele antrenamente.

Alături de HUMAN Fitness Clinic câștigi nu doar mușchi frumos conturați, ci și un tonus fizic și mental care te vor ajuta să faci față provocărilor vieții de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

corectare posturală bucurești

EVALUARE GRATUITĂ*

pentru antrenamente 100% adaptate nevoilor tale

FITNESS & KINETOTERAPIE & NUTRIȚIE

*costul evaluării este de 40 euro și se scade din valoarea primului abonament achiziționat